Üdvözlök minden Olvasót!

Első vállalkozásomat 2014-ben indítottam, azzal a nem titkolt céllal, hogy olyan kihívásoknak tegyek eleget, melyek folyamatosan inspirálnak is. Természetesen felettébb motivált az is, hogy a magam ura legyek, és olyan anyagi biztonságra tegyek szert, melyre alkalmazottként reményem sem lett volna.

Bándli Renátó vagyok, Veszprémben születtem 1987-ben. 

Fiatal korom ellenére a vállalkozói szektorban eltöltött öt év alatt elképesztően sok minden esett meg velem üzleti és magánéleti téren is. A kemény munka és talán a szerencse is a kezemre játszott. Meghozta a sikereket, dőlt a pénz. Aztán jöttek az irgalmatlanul kemény menetek… Anyagi csőd, betegség, kudarc, hogy aztán konokul és egyre rutinosabban, szakavatottabban újabb céloknak fussak neki.

Ez a bemutatkozás nem öncélú. 

A saját sorsomon keresztül igyekszem a lehető legtárgyilagosabban, minden mellébeszélés nélkül megmutatni, hogy soha nem szabad feladni. Nem vagyok coach, sem motivációs tréner, de saját példámból kiindulva hiszek abban, hogy lehetetlen nincs. Mindig lehet és muszáj újrakezdeni, ha a sors úgy hozza. Lehetünk lusták, hozhatjuk otthonról a tanult tehetetlenség mintáját, de soha nem késő ráébredni, ha valamit nem jól csinálunk. És ha ez a felismerés megtörténik, nincs más dolgunk, mint másféle, pozitív szemléletet elsajátítani és azzal indulni az újabb és újabb lehetőségek felé. Mert lehetőség mindig van.

A biznisz kalandos világában a kezdő lendületet 2014-ben egy Apple szerviz és kereskedés adta, amit Veszprémben – a megyében elsőként – én nyitottam meg. 

Röpke három hónap alatt megsokszoroztam a befektetett 250 ezer forintot. Nem ültem a babérjaimon. Imádom a jó autókat, a sebességet, de vettem egy mély levegőt, és mivel nem volt mozgótőkém, potom 2000 euróért eladtam az akkor birtokomban lévő szeretett tuning autómat, majd befektettem az árát. Így a kezdettől számított negyedik hónapban már Székesfehérváron, majd rá újabb két hónapra Győrben is nyitottam egy-egy üzletet.

Hat hónap, három üzlet… Így visszagondolva egyértelmű, hogy a tapasztalatlanságom visszaütött, ugyanis nem számoltam azzal a piacon egyre inkább jelenlévő ténnyel, hogy híján vagyunk a munkaerőnek. A jó, megbízható munkaerő lassan már olyan ritka, mint a fehér holló… 

2015-ben Karácsony előtt egy héttel kiderült, hogy baj van a veséimmel… A túlhajszoltság, az üzleti problémák mellett valószínűleg a magánéleti gondjaim sem tettek jót az egészségemnek. Ott és akkor, az első vesedialízis alatt volt alkalmam megtapasztalni, mi az a halálfélelem. Egy hónap kórházi kezelés és némi otthoni erőgyűjtés után azonban újra belevetettem magam az üzletbe! Az üzletek vezetése, koordinálása mellett rám hárult az alkalmazottak betanítása is. Nem volt egyszerű, ráadásul több üzlet – több gond. De nem panaszkodtam, csináltam, mert nem tehettem és nem is akartam mást csinálni – szerettem. Igyekeztem megbirkózni mindennel, ami az üzlettel jár.

Győrbe tettem át a székhelyemet. Megpecsételendő a város felé érzett szimpátiámat, nyitottam egy masszázsszalont. A szalon szép eredményeket hozott, rengeteg új és visszatérő kliens számított ránk. Mire azonban a brand igazán megerősödött volna, a tulajdonos nem hosszabbította meg a bérleti szerződést.

Közbe mivel a veszprémi szervízbe egész egyszerűen nem találtam hozzáértő szakembert, nem csak az üzlet elméleti, hanem gyakorlati részét is kénytelen voltam a nyakamba venni – Győrből Veszprémbe ingáztam.

Éreztem, hogy sok, de vitt a lendület… Aztán fentről az orromra koppintottak… Cseszneknél súlyos balesetet szenvedtem, karamboloztam egy kamionnal… Persze a kamion nyert a maga sokezer tonna vasával, viszont az őrangyalomnak, a szerencsémnek, és az Audimnak köszönhetően túléltem. 

Öt műtét, két napnyi altatás és számtalan kórházban töltött nap elég volt arra, hogy elgondolkodjam az életemen és úgy, ahogyan annyian mások, akik túléltek hasonlót, én is átértékeljek dolgokat.

Feltettem a kérdést: mi dolgom van itt a sárgolyón? Választ akkor még nem kaptam. Kár, mert ha ott kicsit több időt hagyok magamnak, talán elkerülök egy újabb elkeserítő kudarcot.
Történt ugyanis, hogy a balesetemet követő lábadozás időszakában újabb Apple szervízt nyitottam – ezúttal Budapesten. Álomszép lett! Azonban a legalaposabb felmérés ellenére is az derült ki, hogy az üzlet helyét nem a legszerencsésebb módon választottuk meg. Nyolc hónap alatt 10 millió forint látta ennek kárát. Lett volna esély megfelelő tőkéstárs bevonásával a felfutásra, de az idő ellenem dolgozott.

Ekkor kezdtem el ismét komolyabban gondolkodni azon, hol lehet a hiba, mit rontok el minden alkalommal, amikor pedig olyan szépen haladnak a dolgok?

Mivel rettentően kíváncsi és tudásszomjas vagyok, több területen is autodidaktaként képzem magam. Abban hiszek, hogy minden, amit megtanulunk, a miénk. Azt már senki el nem veheti tőlünk. Autófóliázás fújható fóliával… Weboldalkészítés… Keresőoptimalizálás… Videóvágás… Fotószerkesztés… Fotózás… Persze botorság lenne a részemről azt állítani, hogy mindezt szakavatottan művelem.

Kivéve az iPhone szervizelést – ebben igazán profi vagyok. 

Komoly piackutatásba kezdtem, ezúttal egészen más, újfajta perspektívákban kezdtem gondolkodni. Beleásva magam az új dimenziókba lettem egyre jobban meggyőződve arról, hogy a pénzt az online világban kell megkeresnem. Rengeteg kutatást, töprengést, elemzést követően megláttam egy társkereső hirdetést. Először nem foglalkoztam vele, túrtam tovább a netet, de valahogy nem hagyott a gondolat nyugodni… Aztán egyszer csak beugrott! Mi lenne, ha?! 

Nekifogtam kielemezni a piacot. A társkeresők közötti verseny nem volt kicsi, de a zsigereimben éreztem, hogy megtaláltam azt a piaci szegmenst, ahol jól lehet keresni, hiszen igény volt, van és lesz rá. 

Hirtelen eljátszottam a számokkal. Ha globálisan nézzük és országonként 1000 előfizetővel számolunk, akkor a legszerényebb becslések is 40 ezer előfizetőre rúgnak. Ez már milliárdos nagyságrendű bevételt eredményezhet!

És nekiláttam egy újabb, számomra addig ismeretlen területen zajló projektnek.

Rengeteg anyagi áldozatba került a fejlesztés, amit nem is bántam volna, ha nem okoznak sorról-sorra csalódást a webmesterek, programozók… Folyamatosan hibáztak, abszolúte amatőrök voltak. Nem tartották a határidőket és olyan is akadt, aki egész egyszerűen felszívódott, mint szürke szamár a ködben. De utólag nem bánom: megint sokat tanultam.

Végre-valahára megszületett a béta-verzió. A tesztidőszak nyolc hónapja alatt nulla reklámbefektetéssel 2300 regisztrált tagunk lett és 3 millió forintot kerestem! Ez nem egy hű de nagy összeg, de hangsúlyozom: zéró marketingbefektetéssel!

Egyértelmű volt, hogy érdemes, sőt, folytatni kell. Amikor azonban összeállt az első komolyabb kampány üzleti terve és hozzácsaptam egy valóságtól egyáltalán nem elrugaszkodott éves fenntartási, fejlesztési és az elengedhetetlen marketingköltségeket, a végösszeg 50 millió forintra rúgott. Mit mondjak… Hidegzuhany volt a javából. Ennyi pénzem nincs, szinte az összeset beletoltam… Nehezen tértem magamhoz a kezdeti sokk után, de nem dőlhettem a kardomba – megoldás után néztem. 

Elkezdtem befektetőt keresni – nem sok sikerrel. Aztán mégis rám talált egy olyan beruházó, akivel elkezdtünk tárgyalni. Ennek a részleteit itt http://renatobandli.hu/igy-mondtam-nemet-100-millio-forintra/ olvashatod. Ha rám hallgatsz, nem ugrod át, különben nem fogod érteni a lényeget. A szisztémát kevesebb, mint fél év alatt tető alá hoztam, és szép lassan elkezdett működni. 

Kitaláltam egy koncepciót, mellyel nem kell dúsgazdagnak lenni ahhoz, hogy befektethess a milliárdos bevételre esélyes projektekbe. A program már 500 ezer Ft-tól elérhető, ennyi kell ahhoz, hogy – akár magánszemélyként akár cégként – társtulajdonos lehess!

Közben, hogy színesebb legyen a kép, ez év augusztusában elment a bal szemem világa – levált a retinám – valószínűleg a balesetem utókomplikációjaként. A mária utcai szemklinikán nem álltak a helyzet magaslatán a szemműtétemet illetően, mai napig nem teljesen tért vissza a látásom. Közben, még ha csak fél szemmel is, de teljes rálátással követtem új birodalmam mindennapjait. 

Bízom abban, hogy soraim ösztönzik azokat vacillálókat, akik félnek belevágni a saját üzletükbe, és reménykedem abban is, hogy motiválhatom azokat a kisvállalkozókat is, akik úgy gondolják, vidékről üzleti birodalmat építeni eleve kudarc. Hát nem. A legutolsó eldugott településen is fel lehet építeni egy üzleti birodalmat. Mit kell ehhez tenni? El kell kezdeni! 

Legyél határozott, dönts gyorsan! Kisbefektetőként már 500 ezer forint invesztícióval is társtulajdonosa lehetsz olyan innovatív startupoknak, melyek gyors megtérülést hozhatnak – akár milliós évi osztalékkal.

Ideje meglátogatnod egy zseniális befektetési lehetőséget, pezsgő közösséget, erős kapcsolati tőkerendszerre épülő hálózatot, ahol garancia, bejegyzett üzletrész és két már működő projektet találsz: https://millionstarter.com/.

Elárulom, hogy nem kevesebbet tűztem ki magamnak célul, minthogy egy év alatt 1000 millió forint tőkét fogok összehozni amiből egy Dollár Milliárdos cégcsoportot hozok létre.
Ha a részese akarsz lenni a sikernek és szeretnéd nyomon követni ennek mikéntjét, olvass, kövess!

Ne ijesszen el, ha nem vagy jártas a vállalkozói szférában. Az instagram oldalam és blogom arról szól, hogyan tudlak téged mentorálni, támogatni. Hogyan kezdj neki, hogyan építs brand-et, hogyan legyél jobb, mint a konkurencia, miként lehet tűpontosan optimalizálni a pénzügyi terveket.
Konkrét életviteli tanácsokkal is szolgálok, hogy megérd a saját sikereid… Mert az üzlet nem minden…

Baráti üdvözlettel:
Bándli Renátó